biografie

 

Hanneke Fokkelman wordt geboren in 1955 in Rotterdam. Wanneer ze in de leer is bij de Nederlandse glaskunstenaar Willem Heezen ontmoet ze in een fabriek in Murano haar leermeester: Lino Tagliapietra, de Venetiaanse glasvirtuoos. Na deze beslissende en inspirerende periode, volgt ze een opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam en de Pilchuck Glasschool in Seattle (USA) . Dan verhuist ze naar Frankrijk waar ze voortdurend, van het begin van haar carrière tot nu, haar ervaring overdraagt in vermaarde opleidingscentra, naar het voorbeeld van haar leermeesters. Vanaf 1983 wordt haar werk overal ter wereld tentoongesteld en verzameld. Sommige objekten bevinden zich nu in prestigieuze instellingen zoals le Fonds National d'Art Contemporain in Parijs, het Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam, Het Corning Glassmuseum in New York, de Ernsting Stiftung in Coesfeld Lette (Duitsland), het Musée de Sèvres, het glasmuseum van Sars Poterie....Als uitmuntende vakvrouw heeft ze van 1987 tot 2001 een leidinggevende funktie in de CIRVA (Centre International de Recherche sur le Verre et les Arts plastiques), een unieke instelling, onder auspiciën van het Ministerie van Cultuur en van de stad Marseille, waar begenadigde artisten en designers hun projecten in glas kunnen laten uitwerken. In dit kader trotseert Hanneke Fokkelman de grenzen van de technische mogelijkheden van deze fascinerende materie en is ze voortdurend op zoek naar nieuwe procédés.

Dan staat ze voor de keus om onafhankelijk artiest te worden. Haar grote verdienste is dat ze vroeg haar eigen stijl gevonden heeft, vrij van iedere invloed, ondanks haar samenwerking met tal van beroemde artiesten. Ze paart een grote creativiteit aan een uitzonderlijke beheersing van diverse technieken, van geblazen, uitgezaagde, gezandstraalde objekten... van pâte de verre met verloren was techniek, of van sculpturen van massief glas. De verschillende kundig verwerkte kleuren zijn zacht en subtiel. De organische vormen laten een herschapen plantaardige en onderzeese wereld zien en vragen erom gestreeld te worden. Haar sculpturen zijn zowel soepel als solide, verankerd en beweeglijk en weten te verrassen en te verleiden door hun vormen en kleuren die spelen met het licht. Dit aspect van haar werk is uniek, nieuw in de geschiedenis van de glaskunst en valt op in dit milieu van overwegend mannelijke artiesten.

Deze gevoelige, poëtische en vrouwelijke wereld zien we ook in haar steengoed sculpturen waarin ze op magistrale wijze glazen elementen verwerkt. Al is het glaswerk van Hanneke Fokkelman in zekere zin afgerond, haar esthetisch en technisch talent maken het tot in het oneidige herleidbaar. Iedere creatie is een avontuur, ieder stuk is uniek. Uit behoefte aan een groter formaat en uit liefde voor het vuur in de kunst is deze artiest van nature gericht op de aarde. Vandaar haar keus voor steenwerk. De afmetingen en het belangrijkste materiaal zijn anders dan in haar glaswerk maar het vibrerende en zo levende natuurlijke universum is haar eigen. De indrukwekkende vormen van opaak steengoed zijn open, hol, met vervormende uitstulpingen, bedekt met stekels als beschermende schildjes. Zelfs al zijn ze dyssymetrisch toch is er vanuit geen enkele gezichtshoek sprake van een verstoord evenwicht. Ze zijn juist perfekt door de uiteinden van pâte de verre, de handtekening van de artieste.

Hanneke Fokkelman heeft zowel in haar glaswerk als in de geslaagde combinatie van steengoed met glas een futuristisch vocabulaire ontwikkeld met organische, bijna primitieve vormen die haar maken tot een eigentijds artiest until the end of times....

 

Tekst: Emmanuelle Deck Galerie Courants d'Art Revel (vertaald uit het Frans)